Rok szkolny 2017/2018

Jadłospis

 

 

 

 

Szanowni rodzice i opiekunowie.

Zgodnie z wymogami zarządzenia UE nr 1169/2011 które weszło w życie w grudniu 2014 r., informujemy,

że serwowane w tutejszej stołówce szkolnej dania obiadowe, mogą zawierać w swym składzie składniki uznane za alergeny.

 Szczegółowe informacje na temat tych produktów spożywczych znajdziesz na plakacie który możesz pobrać ze strony Szkoły lub tu:

 http://www.unileverfoodsolutions.pl/rozwiazania/twoje-menu/alergeny_1/plakat

Informujemy, że obowiązkiem opiekuna prawnego dziecka korzystającego ze stołówki

jest informowanie obsługi o alergiach pokarmowych dziecka korzystającego ze stołówki. 

 

Od 23-10–2017   do 27-10-2017

 

 

 Poniedziałek

 

 

 

Zupa żurek śląski- 300 ml.

Ryż z masłem ,cukrem, jabłkiem,

cynamonem –  200 g.

Kompot   -200 ml.

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POTRAWACH

Laktozą(1,2) Seler(1) GLUTEN(1,)

 

 

 

Wtorek

 

 

 

Rosół z makaronem -300 ml.

Pieczeń wieprzowa – 60 g.

Ziemniaki -200 g.

Sałatka z czerwonej kapusty -100 g.

Kompot  -200 ml.

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POTRAWACH

gluten(1,2) LaktozA(2,), Seler(1,2,4)

 

 

Środa

 

Zupa kalafiorowa z kaszą manną- 300 g.

Udko z kurczaka  -150 g.

Ziemniaki  -200 g.

Sałatka z pomidora  -60 g.

Kompot   – 200 ml.

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POTRAWACH

gluten(1) Seler(1,2)

 

 

Czwartek

 

Zupa ziemniaczana - 300 g.

Makaron -200 g.

Sos bolones -150 ml.

Napój miętowo-cytrynowy z miodem   -200 ml.

Owoc -1 szt.

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POTRAWACH

gluten(1,2,3) Seler(1,3MIÓD(4)

 Piątek

Zupa rybna  – 300 ml.

Jajko sadzone – 2 szt.

Ziemniaki -200 g.

Marchewka zasmażana-100 g.

Jogurt naturalny-1 szt.

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POTRAWACH

gluten(1,4),  Seler(1,4) JAJKO(2)LAKTOZA(1,3,4)

 

 

SKŁADNIKI UŻYTE DO PRZYGOTOWANIA POTRAW MOGĄ POWODOWAĆ REAKCJE ALERGICZNE